Assalamualaikum :)

Hello guys....

In order to fulfill my 'golden minutes', I would like to share all of my hobby & my part time projects in here.... So... lets start exploring my world...

Saturday, September 17, 2011

kek ungu



Salam. 

hmm, setelah beberapa ketika mencuri-curi masa untuk update blog ini, alhamdulillah hari ini berjaya jugak. sebenarnya saya memang banyak benda nak ditulis. tapi kekangan masa membuatkan blog ni lama tak update. 

so, beberapa bulan kebelakangan ini, saya ada juga sempat ambil beberapa tempahan kek untuk majlis pertunangan dan perkahwinan. gambar-gambar kat bawah adalah antara beberapa hasil kek yang sempat saya hasilkan. heheheh...

gambar 1: kek ungu bercorak retak

gambar 2: kek ungu bercorak retak bermawar putih

gambar 3: kek colorful red and pink stripe

gambar 4: geng kek ungu - cup cake :)

gambar 5: tadaa.. kek ungu 3 tingkat(setelah siap di gabung)

gambar 6: geng kek ungu lawan kek kaler merah pink.

kek yang dihasilkan ini adalah untuk majlis perkahwinan. saya telah hiaskan dengan menggunakan fondant. buat kat umah je. so dalam nak hasilkan kek ni agak messy jugak dapur rumah saya... maklumlah tak da kitchen khas untuk kek... heheh. 

ok sampai sini dulu, Raha nak kemas dapur, adoiyai :)
  

Tuesday, May 10, 2011

Chocolate Butter Cake

Assalamualaikum...
Dah setahun rasanya Raha's Oven blog x di update-update olehku... ngeh..ngeh...ngeh... (punyalaaaa pemalas aku ini). Memandangkan keadaan sekeliling sudah aman dan damai (kehidupan den dari bujang dan kini telah menjadi isteri orang), boleh la kiro ee eden mengadap blog den yang dah kopam ni haa... uhukhukhuk....


Semalam di rumah, Raha kebosanan sesorang and tak tahu nak buat apa, so raha pun masuklah my bengkel at the center of the house, godek punya godek, bahan-bahan nak buat buttercake lengkap... tapiiii, nak makan buttercake dah bosan... Sooooo, Raha pun hentam la buat CHOCOLATE BUTTERCAKE gunakan resepi asal yang selalu Raha guna utk bisnes. kat sini raha nak share ngan uolssss... Naahhhhhhh... Hambeeeeekkkkk la resepi ni kalau sudi nak mencuba... sedap la plakkkk... Jadi Moist Chocolate Cake uolllllsssssssss.... =)

BAHAN-BAHANNYA


250 gm butter (Raha guna Buttercup sajork)
200 gm castor sugar (sesiapa yang suka manis boleh tambah lagi gula ni to 250gm)
1/2 tsp nescafe
4 biji telur (grade B)
1 tsp butter vanilla essence (kalau x de guna esen vanilla biasa pun boleh)
215 gm self-rising flour (SRF) bluekey
35 gm chocolate powder (cocoa powder pun buleh)
180ml fresh milk (i guna 50ml whip cream + 130ml air)- susu den out of stock


CARA-CARANYA:


1- Putar butter + castor sugar + nescafe sehingga kembang (putih).
2- Masukkan dan putar telur sebiji demi sebiji sehingga habis.
3- Masukkan butter vanilla essence dan putar sebati.
4- Masukkan tepung yang telah diayak bersama-sama chocolate powder dan gaul hingga sebati.
5- Akhir sekali masukkan susu dan gaul hingga rata.
6- Masukkan ke dalam cake tin 9"
7- Bakar pada suhu 180C selama 45 minit / sehingga masak (bila cucuk lidi di tengah-tengah kek, x melekat.


Kek ni sedap dimakan begitu sahaja dan ianya juga sedap dimakan dengan chocolate ganache... Nak x resepi chocolate ganache? harus la mauuuuu kannnn? ok...




CHOCOLATE GANACHE (sebutannya G-A-N-A-S-H)




BAHAN-BAHANNYA:


250 gm dark chocolate Beryl's - potong dadu (Raha campur dark n milk tp kalo x nak campur pun boleh dijadikan cooking chocolate tu 500gm)
250 gm milk chocolate Beryl's- potong dadu
250 gm whipped cream Anchor
125 gm butter (buttercup sajork)


CARA-CARANYA:


1- Panaskan whipped cream di dalam mangkuk. Gunakan kaedah double boiler.(api jangan kuat sgt)
2- Bila whipped cream dah panas, masukkan cooking chocolate sehingga cair kesemuanya.
3- Akhir sekali masukkan butter dan kacau sehingga rata.
4- Angkat mangkuk tadi dari periuk double boiler. Biarkan ianya set. (jgn dikacau-kacau chocolate ni tau. biar je dia sejuk sendiri)
5- Boleh la digunakan untuk menghias kek anda atau nak buat makan dengan roti pun sodapppp... Selamat mencuba...



Wednesday, May 12, 2010

My FACEBOOK

Assalamualaikum....
kepada anda semua yang berminat untuk melihat lebih banyak gambar-gambar kek koleksi Raha's Oven... anda bolehlah melihat terus via my Facebook... RAHALIZA ABD RAHIM...

just findout the albums (birthday cakes), (wedding cakes). (cupcakes), and (festive cakes)

I'm very2 sorry because i'm too busy with my permanent job as lecturer n my part time job 'baking'...
so, i dont have enough time to update my blog... insyallah... end of june, i'll update my blog ok...

Tuesday, May 4, 2010

2000 cuppies

butter cake + butter cream + edible image

Tuesday, April 27, 2010

(birthday cake) no 3 cake with cars



Birthday cake no three (three years) HAKIMI ordered by staff from Menara Optometri Melaka... thank u....

Thursday, April 1, 2010

Wednesday, March 24, 2010

(CUPPIES) Moist Choc with Marshmellow

Moist choc cupcake with marshmellow

Minimum order 25 cuppies (1 box)

Please call me @ 019-3113843






Fruit Carving for centrepiece

 Fruit carving untuk hiasan dimeja pengantin.

All in = RM150

019-3113843
Rahaliza

(WEDDING CAKE) Zafeera's Big Day

Feera requested 25 cuppies for her wedding cake and also a small cake elegantly arranged on the Wilton Tiers.

Butter cakes (8") + 25 cuppies
Fondant + Royal Icing
Cute butterfly + Gumpaste flowers



019-3113843
Rahaliza

(WEDDING CAKE) @ Sarimah's Big Day



3 tiers wedding cake for Sarimah












Untuk kek hantaran, she want butter cake layer with blueberry pie filling.
Weight = 1 kg (9 ")
Icing = Fondant & Royal Icing
Decoration = Fresh Flower

And for 3 tiers Wedding cake, She request for Moist Chocolate Cake...

3 tiers wedding cake = 9 kg   (8", 10", 12")
Type Of Cake = Moist Chocolate Cake with chocolate ganache
Icing = Fondant & Royal Icing
Decoration = Fresh Flowers



019-3113843
Rahaliza